"נשיא היהודים"
מאה שנה לרצח הנשיא גבריאל נרוטוביץ
מאת יעקב רוזנפלד, גנזך קידוש השם
ביום כ"א כסלו תרפ"ג הושבע גבריאל נרוטוביץ כנשיא הראשון של הרפובליקה הפולנית השנייה. בחירתו היכתה בתדהמה את מפלגות הימין הלאומני בפולין, שכן היא התאפשרה הודות לקולותיהם של נציגי השמאל, המרכז, האיכרים וה"מיעוטים" – שם מכובס ל'יהודים", שנואי נפשם של הלאומנים הפולנים.
גבריאל נרוטוביץ (ויקיפדיה)
"קולות המיעוטים" כללו את מפלגתו היהודית-ציונית של יצחק גרינבוים ועוד קבוצות.
בבחירות אלו זכו המפלגות היהודיות להישג חסר תקדים. שמונה אחוזים מה"סיים" היו יהודים.
ההכתרה לוותה בגל עכור של אנטישמיות ושנאה מפעפעת. רחובות ורשה ועוד ערים מרכזיות ברחבי פולין, שזה עתה זכתה לעצמאות ולראשונה אי פעם קיבלה הכרה בינלאומית בגבולותיה המורחבים, סערו מהפגנות זעם, ואף רכבו של הנשיא נרגם בטיט ואבנים עת עשה את דרכו לעבר מעמד ההשבעה.
נסיעתו של הנשיא הנבחר הופרעה שוב ושוב בידי מפגינים לאומנים מוסתים. בעיצומה של הנסיעה ניצל הנשיא מהתנקשות, כפי שסיפר בהמשך היום לאחייניתו:
"אחד מהם רצה להכות אותי בראש עם מקל. בקצה היה להב ברזל. חשבתי: האם תהרוג אותי כל כך ברוגע? והבטתי בעיניו – הוא השפיל את מבטו ומטהו!"
מראשי המסיתים האנטישמיים היה יוזל פילסודלסקי, המפקד הצבאי הפולני המהולל, שבדעת הקהל נחשב גיבור לאומי, אך היה אנטישמי לא קטן (מעניין לציין שבוויקיפדיה העברית עדיין לא יודעים על כך שהמפקד המהולל היה אנטישמי ושונא ישראל. בערך המורחב על האיש ופועלו לא מופיעה ידיעה "שולית" זו, ואף לא ברמיזה).
נרוטוביץ' (מימין) נועד עם יוזף פילסודסקי לאחר מינויו לנשיא בשנת 1922 (המכלול)
ההפגנות הסוערות נגד גבריאל נרוטוביץ נשאו אופי אנטישמי מובהק ונשמעו בהן צרחות וקללות בעיקר נגד היהודים, אלו שבזכות קולותיהם נבחר גבריאל נרוטוביץ לנשיא הראשון של פולין החדשה.
בכלי התקשורת הלאומניים כונה גבריאל בתואר "הנשיא היהודי" או "נשיא היהודים", ואם כי בימים הראשונים ניסה הנשיא לבדל עצמו מהשמאל ומהמפלגות היהודיות וניסה להקים קואליציה משותפת לכל פלגי העם, עדיין היה העם הפולני מוסת, לא מעט בזכות ההסתה של העיתונים המובילים Gazeta Warszawsk, Gazeta Poranna 2 Grosze ועוד.
רוח רעה של אנטישמיות איימה הן על חייו של הנשיא הנבחר, שכל זכויותיו לא עמדו לו ביום זעם, והן על חייהם של היהודים, המיעוט השנוא שהיה נתון בסכנה ממשית.
גבריאל נרוטוביץ, האיש שבתפקידיו הביצועיים שיקם במשך שנים ארוכות את מדינת פולין הפרימיטיבית; שבנה את מערכת החשמל שלה, שהקים כמעט 270,000 מבנים ו-300 גשרים ברחבי פולין שהייתה חרבה והרוסה מהמלחמות שהיו מנת חלקה שנים ארוכות, שלזכותו נזקפים תיקוני רוב הכבישים במדינה ובניית מאות ק"מ של כבישים חדשים; האיש שתכנן סכרים ופיקח על בניית תחנת כוח הידרואלקטרית בפורבקה על נהר סולא ושקד על בקרת ההשקיה של נהר הוויסלה, שימש כנשיא רק שישה ימים.
ב-16 בדצמבר 1922, כ"ו כסלו, חנוכה תרפ"ג, ביקר הנשיא הטרי בתערוכת ציורים "זצ'טה", שם נורה בידי הצייר אליגיוש ניויאדומסקי ונפל מת, מתבוסס בדמו.
הלווייתו של הנשיא הייתה מהגדולות שידעה פולין. השתתפו בה כחצי מיליון איש. לפי דעת היסטוריונים, מותו הטרגי גרם בעקיפין לעצירת הגל האנטישמי העכור שאיים באופן מיידי על מיליוני יהודי פולין.
להשפעת הרצח על הפוליטיקה הפולנית בין שתי המלחמות, ולחלקם של היהודים בה, נקדיש מאמרים נפרדים בעז"ה.